Skip to main content

Hoftesmerter

Hoftesmerter kan oppstå fra flere ulike tilstander i hoften og fra skader andre steder som stråler ned til hoften. Årsaken til smerter i eller rundt hofte kan være mange, for eksempel muskelsmerter ved overbelastning, akutte skader og hofteartrose. Smerter i fremre hofte er det som er mest vanlig.

Typiske årsaker til hoftesmerter

  • Overbelasting

  • Akutt slag eller fall

  • Lyskeproblematikk

  • Artrose

Hva gjør Naprapaten

Behandling av hoftesmerter består ofte av massasje, ultralyd, tøyeøvelser og opptrening med styrkeøvelser. For å kunne gi riktig behandling må vi først vite hva som er årsaken til hoftesmertene, da ulike årsaker og symptomer vil kreve ulik behandlingsform.

Derfor vil vi alltid starte med å gjøre en grundig undersøkelse. Vi har høy faglig kompetanse og erfaring og tilbyr alltid den mest effektive og riktige behandlingsstrategien for deg. Noen ganger vil det også være nødvendig med henvisning til lege.

Les mer om ulike former for hoftesmerter og behandling av disse under.

Trochanteritt

Trochanter major er den store lårbensknuten som ligger der du er bredest over hoftene. Her er det mye muskelmasse, sener og til og med en slimpose. Alle disse kan bli betente og vonde. Det skyldes ofte overbelastning, men kan også komme fra slag mot området (f.eks. hvis du blir taklet i en fotballkamp eller går inn i et bordhjørne), eller tilfeller der du lander på hoften. Det gjør ofte vondt under aktivitet eller etter aktivitet, og mange må slutte å gå sine vanlige turer eller slutte med favorittsporten sin. Smerter i området og stivhet er vanlige symptomer.

Behandling av trochanteritt

Behandlingen av hoftesmerter grunnet trochanteritt består av massasje og tøying av de omkringliggende musklene. Noen ganger vil ultralyd hjelpe med de verste smertene, og det blir lettere å bevege seg. Når smertene har avtatt bør man begynne å gjøre tøyeøvelser hjemme, i tillegg bør man gjøre en del styrkeøvelser for rygg og hofter. Etter et par uker og opp til et par måneder kan man vanligvis gå forsiktig tilbake til vanlig aktivitet/sport.

Lyskesmerter

Vondt i lysken kan skyldes bursitt (irritert slimpose) som ofte gjør vondt i visse stillinger når slimposen blir presset. Dette kan ofte løses ved å få musklene rundt til å slappe av gjennom for eksempel massasje og tøyningsøvelser.

Det samme kan hjelpe mot "snapping hip" som er spente sener som "snapper" over hverandre, skjelettdeler i visse bevegelser eller når du går. Dette gjør vanligvis ikke vondt i starten og kan forsvinne av seg selv. Hvis det fortsetter i lang tid, kan det imidlertid være smerte forbundet med “snapping hip”.

Bruskskader

Lyskesmerter kan også skyldes artrose (se nedenfor) eller andre typer bruskskader i leddet. Bruskskade som ikke er artrose kan komme og gå i perioder. Smertene i dårlige perioder utløses ofte av visse kroppsstillinger. Disse kan bli bedre med behandling hos naprapat eller annen lignende behandling.

Lyskebrokk

Hos menn, spesielt hos de som driver aktiv idrett, kan det oppstå lyskebrokk. Det kommer fra økt trykk mot åpningene i buken der blodkar og nerver går ned til lysken. Disse åpningene kan svekkes og bli større som fører til at tarmen og fettvevet i buken presses ned i lysken eller inn i pungen. En rund kul kan bli synlig, og det vil gjøre vondt å presse sammen eller spenne magen hvis du skal løfte noe tungt. Dette er en alvorlig tilstand som bør undersøkes av en lege. Det er enkelt å fikse, men det er viktig at det tas i tide før tarmen blir skadet.

En annen grunn til smerter i lysken kan være lyskestrekk. Les mer om det her.

Artrose

En annen form for hoftesmerter er artrose. Artrose blir ofte kalt for slitasjegikt, noe som er misvisende. Kroppen er i konstant forandring og går gjennom oppbyggende og nedbrytende faser. Det er for eksempel sånn vi blir sterkere. Vi belaster muskler og skjelett som brytes ned og kroppen svarer med å bygge de opp igjen kraftigere enn tidligere. En kroppsdel som blir "slitt" vil altså kroppen reparere innen noen dager. 

Artrose er en forandring av brusket i ett ledd. Brusket blir tynnere og det oppstår betennelsesreaksjoner i og rundt leddet. Det kan hovne opp og kjennes varmt og ømt. Det kan også bli stivt. Med hjelp av røntgen kan man se forandringer i brusket og i noen tilfeller også i skjelettet da kroppen forsøker å kompensere for mindre brusk med mer benvev.

Symptomer

Symptomene på hofteartrose er ofte smerter i kneet og lysken. Hofteleddet sitter midt i lysken, cirka 10 centimeter inn. Mange opplever også stivhet og smerter i bevegelser og da spesielt ved rotasjon innover.

Behandling av artrose

Når vi behandler pasienter med artrose-problemer jobber vi ofte med musklene rundt hoften da disse som regel har blitt anspente og vonde. Vi jobber også med mobilisering for å prøve å få i gang tapet av bevegelse, men fremfor alt hjelper vi til med å sette opp et treningsprogram da flere studier og metaanalyser viser at trening gir gode resultater. I verste fall, hvis ikke noe annet fungerer kan operasjon med hofteprotese være siste utvei.