Skip to main content

Nakkesmerter

De aller fleste nakkeplager er utløst av overbelastning, stress og statisk jobb. Ulike arbeidsposisjoner og selvbehandling og treningsveiledning gis til pasienten for å forhindre at ytterligere smerter i området skal oppstå.

Muskelsmerter i nakken er en smerteforekomst som fører til både sykefravær og uføreytelser. Hele tretti til femti prosent av Norges befolkning får slike plager hvert år.  De aller fleste nakkesmerter er ufarlige og skyldes stort sett muskulære smerter fra nakke og rygg med nedsatt bevegelse i ryggraden. 

Typiske årsaker til nakkesmerter

  • Stress

  • Statisk arbeid

  • Dårlige arbeidsposisjoner

  • Anspenthet

Behandling av nakkesmerter

En naprapat har mange ulike verktøy for behandling av nakkesmerter. Kliniske tester og bevegelser med en nøye sykdomshistorikk legger grunnlaget for hvordan vi legger opp behandlingsstrategien.

Arbeidsposisjoner og psykisk stress en stor del av skylden til slike plager. Ulike arbeidsposisjoner og selvbehandling og treningsveiledning gis til pasienten for å forhindre at ytterligere smerter i området skal oppstå.

Øvre del av rygg har stor innflytelse på nakkesmerter. På grunn av mindre dynamisk arbeid i muskulatur i området mellom skulderbladene, oppstår det ofte stiv og hard muskulatur. Siden nakkebevegelse arbeider sammen med øvre del av rygg, ser vi ofte nedsatt bevegelighet i denne delen som forårsaker at nakkemuskulatur og leddbevegelse i nakke må tas ut i større grad da hele bevegelsesmønsteret blir nedsatt. Ved å behandle muskulatur mellom skulderblad og nakke gir vi kroppen en større bevegelsesfrihet og smerter og ubehag minsker eller forsvinner.

Vi retester alltid underveis i behandlingen for å se om pasienten får mer bevegelse og mindre smerte. Dette for å sikre effektiv behandling av dine plager. 

Trening anbefales i forhold til diagnose og smertestilling.

Årsak til nakkesmerter

Muskelsmerter i nakken har ofte en sammenheng med anspenthet og lite variasjon i arbeidsstilling. Kvinner er desverre mest plaget av denne typen smerteproblematikk.

Ved langvarig statisk arbeidsposisjon, ofte sittende i kombinasjon med psykisk stress oppstår slike lidelser hyppigere. De aller fleste smerter går over etter noen dager til en uke. Forskning og erfaring viser at nakkesmerter ofte kommer tilbake hvis man først har fått nakkesmerter en gang.

Vi som lever i en moderne verden omgir oss med datamskin,nettbrett, telefoner og andre datatekniske hjelpemidler som skal gjøre arbeidsoppgavene våre lettere og raskere.

Alt dette til sammen gjør nakkeplager til en av verdens vanligste smertetilstander og sykemeldinger og fravær fra jobb er vanlig forekommende for slike smerter/plager.

Hvis vi har smerter/vondt i ryggen klarer de fleste av oss å gå på jobb, men når nakken slår seg vrang blir smerten sammen med dårlig bevegelse i nakke ofte så hemmende at vi enten ikke klarer å utføre jobben vår så bra som ønskelig eller vi sykemelder oss. Mange blir redde av nakkesmerter. Det kan knirke og poppe og merkelige lyder oppstår ved bevegelse. Oftest ikke av farlig karakter.

Nakkens anatomi

Det finnes over 2000 reseptorer i nakke- og halsregionen. Nakke og halsområdet er fra naturens sin side et av de områdene på kroppen vi er veldig sårbare. Samtidig er det i nakke og hals vi har mest bevegelse i ryggraden. Det går to sett med blodårer opp til hjernen pluss et luftrør og et matrør.

Dette er en utfordring samtidig som hodet skal kunne bevege seg opp til 180 grader hver vei i rotasjon. Kroppens ingeniører har løst denne oppgaven til fulle. Nakken tåler mye mer enn hva de fleste tror og det skal veldig kraftig trauma til for å skade en frisk nakke.

Vi retester alltid underveis i behandlingen for å se om pasienten får mer bevegelse og mindre smerte. Dette for å sikre effekitv behandling av dine plager. 

Hva er forskjellen på statisk og dynamisk muskelarbeid?

Statisk muskelarbeid oppstår når en skjellettmuskel trekker seg sammen uten å endre lengde, og eller skape en kroppslig bevegelse. Statisk muskelarbeid brukes i første hånd til å stabilisere ledd og kroppsdeler.

Dynamisk muskelarbeid oppstår når en skjelettmuskel eller en muskelgruppe trekker seg sammen og skaper en kroppslig bevegelse.

Myalgi eller muskelsmerter kan komme fra ulike tilstander. Den mest vanlige oppstår ved statisk arbeid hvor musklene arbeider konstant eller langvarig uten relaksasjon/avslapning, slapper av.

Ved statisk arbeid spennes musklene opp og holder nærmest lik posisjon over lang tid. Tynne blodårer som forsyner muskulaturen med næring og transport av oksygen og CO2 kan presses sammen og mindre blodtilførsel av muskulatur og nerver oppstår.

Nervetråder i muskulatur er avhengig av god sirkulasjon og blodtilførsel. Når en muskel har jobbet over lang tid og ikke helt restituert seg over natten oppstår en «surhet» i muskulaturen. Dette gir klassiske muskelsmerter som også kan gi utstrålninger til armer ben eller andre deler av kroppen.

Ved dagliglivets stress og belastinger er det vanlig at vi strammer musklene i nakke og heiser opp skuldrene. Når dette oppstår over tid vil en surhet og irritasjon oppstå og vi blir i første omgang stive og støle. Det tåler de fleste av oss uten behandling og vi fungerer i hverdagslivet.

Når støl og stiv muskulatur ikke klarer å hente seg inn ved restitusjon over natten kan man våkne opp og kjenne at nakke føles stivt og bevegeligheten i nakken er redusert.

Etter hvert kan en slik tilstand forverre seg og gi smerter i form av utstrålninger til hode, såkalt spenningshodepine og utstrålninger ut i armer og hender.