Skip to main content

Idrettsskade

Hvem behandler vi

Norgesnaprapatene behandler utøvere fra alle slags idretter. Enten du driver med kampidrett, ballspill, turning, sykling, svømming ellen dansing. Om du er amatørutøver eller eliteutøver spiller ingen rolle. Vi ønsker å hjelpe alle som driver med idrett med å reparere og forebygge ulike skader.

Belastningsskader, akutte skader og reskade 

Som idrettsutøver er det vanlig å pådra seg både belastningsskader og akutte skader. Likevel er den mest vanlige idrettsskaden det som kalles reskade; altså at man får tilbake en gammel skade. Reskade får man som regel fordi man har hatt for dårlig rehabilitering og startet å trene for hardt etter skade for tidlig. Norgesnaprapatene hjelper derfor våre kunder med et riktig rehabiliteringsopplegg. 

Hvordan kan vi hjelpe

Naprapater kan behandle og forebygge stort sett alle skader en idrettsutøver pådrar seg, enten det er akutt-, belastnings- eller en strekkskade. Er det snakk om benbrudd så henviser vi til lege. Norgesnaprapatene kan da skrive en rapport, epikrise, som du kan ta med til legen.

Hva gjør naprapater kvalifisert til å behandle idrettsskade

En stor del av naprapatutdanningen er idrettsmedisin. Så mye som hele andreåret og en stor del av tredjeåret er viet til å lære om trening og behandling av idrettsskader. Derfor har naprapater erfaringen og kunnskapen som trengs for å behandle idrettsutøvere. 

Det er også denne kunnskapen som brukes når naprapater behandler “vanlige” folk. Kroppen er tross alt den samme, enten du har skadet deg gjennom idrett eller ved å sitte foran dataen eller ved å gjøre hagearbeid eller under terrassebygging. 

Hvordan foregår behandlingen

Vi starter alltid første time med å kartlegge skaden. Dette gjør vi ved å stille spørsmål om hvordan og når skaden har oppstått og hvor på kroppen den sitter. Deretter tester vi kroppsdelen hvor skaden er for å utelukke ulike skader, som for eksempel benbrudd.

Hvordan forebygge de mest vanlige idrettsskadene:

  • Varm opp ordentlig før aktivitet

  • Sørg for å være sterk og ha kontroll i rett muskelgruppe, varierer i ulike idretter

  • Tren riktig

Norgesnapratene kan hjelpe deg å lage et skreddersydd treningsprogram. Vi kan også komme med tips og råd for hvordan du skal trene riktig. 

Rehabilitering

Som idrettsutøver er rehabilitering ekstra viktig. Man vil gjerne komme tilbake i samme eller helst bedre form enn man var i før man fikk skaden. For å oppnå dette må man jobbe over tid og ha tålmodighet. Norgesnaprapatene skreddersyr derfor et rehabiliteringsopplegg tilpasset hver enkelt utøver.  

Til å begynne med vil behandlingen stort sett foregå på benk og med tette besøk, 1-2 ganger i uken, avhengig av type skade. I tillegg vil vi gi deg øvelser å gjøre hjemme som skal bidra til å rehabilitere skaden. Etterhvert vil det gå over til å være mindre behandling på benk og mer trening hjemme. Jo flinkere man er til å følge planen jo raskere vil man komme tilbake i form. 

Vi i Norgesnaprapatene følger opp nøye underveis og sjekker status ved hvert besøk. Vi justerer planen underveis ved å for eksempel ta bort øvelser som ikke lenger er nødvendig og legger til nye. Etterhvert som skaden blir bedre øker vi motstand og intensitet. 

På denne måten vil vi hjelpe deg med å nå målet om å reparere skaden og bygge opp kroppsdelen så du blir i bedre form enn du var før skaden skjedde!