Skip to main content

Korsryggsmerter

Korsryggsmerter er en av de mest kjente smertene hos mennesket. Cirka 80-90 prosent av alle i Norge får korsryggsmerter en eller flere ganger i løpet av livet. Slike smerter utgjør hele femten prosent av alle langtidssykemeldte

Typiske årsaker til korsryggsmerter

  • Prolaps

  • Lyskeproblematikk

  • Dysfunksjon av ledd i korsrygg

  • Irritasjon/betennelser i korsryggens ledd og korsben

  • Skulderproblematikk

Hva gjør Naprapaten

Ved undersøkelse hos Norgesnaprapatene ser vi helheten av hele kroppen for å se hvilke mekaniske og stabiliserende funksjoner hvert individ har og tilrettelegger behandlingen individuelt.

Vi ser først etter hvilke strukturer som er påvirket og hvorfor du har smerte i området, som for eksempel høy muskulær tonus/spenn i enkelte muskler og eller muskelfiber. Grundig undersøkelse av leddbevegelse i korsrygg og korsben inngår alltid. 

Ved korsryggsmerter anbefales både styrke og bevegelsestrening da det gir god effekt, og koordinasjon via muskelkontrollsystemet vil forbedres sammen med kroppsbevisstheten.

Hva er korsryggsmerter

Ryggraden består av 33 ryggvirvler som er selve reisverket for øvre del av kroppen. Den nedre delen av ryggen består av 5 ryggvirvler og kalles den lumbale delen eller korsryggen. Korsryggsmerter kalles med en generell benevnelse for «Lumbago», som betyr direkte oversatt «smerter i korsrygg». Det er ingen strukturell diagnose eller forklaring på hvorfor man har smerter i korsrygg.

Mekanisk eller trykk mot nerver.

De aller fleste ryggsmerter er mekaniske. Ved mekanisk smerte menes oftest som en kink i korsrygg. Denne typen smerte er som regel en smerte som provoseres ved økt bevegelse, oftest ved å bøye seg fremover. Denne typen smerte kan ha en sammenheng med korsryggens ledd, mellomvirvelskiver, leddbånd og muskler.

Trykk mot nerver eller irritasjon mot nerver, skyldes ofte en skade i mellomvirvelskive. En skade på mellomvirvelskive kalles en prolaps eller skiveutbukning. Dette ses ikke på røntgen, men kan ses på MR.

Andre grunner til korsryggsmerter

Det er flere ulike diagnoser som påvirker korsryggen og kan føre til smerte og ubehag. I tillegg til de typiske årsakene listet lenger opp påvirker også følgende korsryggen:

  • Høy tonus i setemuskulaturer
  • Instabilitet eller kneproblematikk
  • Dysfunksjon i dyp stabiliserende mage og ryggmuskulatur
  • Diskprotrusjon
  • Fotelv nedsunket mer på en side.

En nøye undersøkelse er påkrevd ved korsryggsmerter for å fange opp problematikken og de underliggende problemene til smertene.