Skip to main content

Smerter i fot

Foten består av 26 knokler og har mange forbindelser med ledd. Leddene holdes samlet av kraftige leddbånd. Ved aktivitet brukes både leggmuskulatur og fotens sener og muskler for å utføre bevegelsen riktig.

En rekke nerver og blodårer forsyner foten med blod, følelse og signaler til fotens finmotorikk. Fotens anatomi er fininnstilt og smertefri funksjon er avhengig av minst mulig avvik i denne komplekse anatomien.

Mange har ikke så nært forhold til sine føtter før det oppstår smerter og skader. Det er mulig at det i seg selv er med på at skadefrekvensen er relativt høy i foten.

 

Typiske årsaker til smerter i fot

  • Overbelastning

  • Stiv muskulatur

  • Fraktur

  • Betennelse

Hva gjør Naprapaten

Vi i Norgesnaprapatene har selv erfart smerter føttene og behandlet utallige pasienter med slike plager. Massasje av fotens og leggens muskulatur begynner vi alltid med. En grundig undersøkelse av fotens ledd utføres der vi jobber med økt bevegelse og fleksibilitet samt styrker muskulaturen.

Etter hvert når foten begynner å få tilbake sin opprinnelige bevegelse analyserer vi bevegelighet og funksjon. I noen tilfeller anbefaler vi innleggssåler, selvbehandling og ulike øvelser for fot og legg.

Bekken og kneproblematikk tas alltid med da det kan spille en stor rolle slik at smertetilstanden ikke kommer tilbake.

Plantar fascitt / hælsporre

Ved plantar fascitt oppstår smerte og stivhet om morgen som gradvis blir bedre utover dagen, for så å komme tilbake igjen neste morgen.

Smerter i hælen beskrives først som prikninger, stikninger som progredierer til brennende smerte under hælområdet med verkende smerter om natten.

Årsaken er ofte en overbelastning over lang tid. Det skapes en irritasjon i sene/hinne komplekset under foten som i utgangspunktet skal være med å holde fotbuen oppe og la alle leddene i foten ta ut bevegelse under aktivitet.

Stabilitet og fleksibilitet er stikkordet. Når muskulatur over tid blir hard og sur forhindrer dette bevegelse i fotens mange ledd og foten føles litt stiv, men fungerer. Etter hvert blir det så stort drag/press på sene/hinne komplekset under foten at det skapes en irritasjon og smertesignaler oppstår.

Tidligere trodde man at det var en betennelse i fotens sene/hinne kompleks som forårsaket smertene. Det er tatt biopsi av sene/hinne muskel komplekset som viser at ingen betennelsesreaksjoner er tilstede og man anser det idag som muskulær smerte (myalgi). 

Stressfraktur

Stress fraktur i naviculare (knokkel i foten som er forbundet med ledd), er mer vanlig enn mange tror. Noe av årsaken er at de faller for mye ned i fotbuen og overdrevet mye gange eller annen aktivitet.

Symptomene er oftest smerter ved gange under foten og kan forveksles av Plantar fascitt. Ved mistanke om fraktur bruker vi en stemmegaffel som ofte gir et klart svar om det er fraktur i fotens knokler. Deretter henviser vi til lege for røntgen rekvisisjon.

Stressfraktur behandles med avlasting og innleggssåler.