Skip to main content

Behandling av akillessenebetennelse  

Symptomer

Symptomer på akillessenebetennelse er ofte smerte og stivhet i leggen. Man kan også oppleve ubehag ved gange og løping eller etter aktivitet. Hælsenen er ofte tykkere på det berørte benet enn det friske, og huden kan være rød over området. I tillegg er det vanlig at det gjør vondt når man tar på senen.

Årsak

Hælsenen er en tykk sene som forbinder de store bakre leggmusklene med hælbenet. Det er disse musklene og denne senen som gjør at vi kan gå på tærne, og som også fungerer som en fjær som gir oss et sterkt og elastisk løpetrinn. Ofte så er det langvarig hard trening (med løpeelementer), med for lite hvile som har påvirket senen negativt så den har blitt svakere. Det kalles tendinose og gir en sene som ikke er så elastisk eller sterk som en frisk sene. Den blir også ofte hoven, noe som gjør at det oppleves som at den har blitt tykkere.

Hvis du trener mye løping og gradvis får mer og mer smerter bak på beinet, er det viktig å redusere treningsmengden og få beinet undersøkt raskt slik at det ikke utvikler seg til ruptur. Les mer om dette her.

Behandling / rehabilitering 

Ikke tøy! Dette er et veldig viktig punkt i den første akutte fasen av senebetennelse i akillesen når senen kan bli svekket og risikere å falle av. Behandling på benk hos naprapat er ofte bløtvevsbehandling av benet og omkringliggende muskler. Vinkler i ankler, knær og hofter undersøkes, da det kan hjelpe å bruke for eksempel såler i sko for å korrigere feil vinkel.

I tillegg er det er viktig å trene muskler i hofter og lår samt kjernemuskulatur i mage og rygg. Leggmuskulaturen bør også trenes så langt smertene tillater det. Som alltid med idrettsskader må man starte forsiktig og deretter øke belastningen gradvis. Løping bør man som regel unngå helt de første ukene. Når beinet ser ut til å tåle det, kan man prøve å jogge forsiktig rett frem på en flat overflate. Det neste trinnet er å legge til løp i svinger, litt høyere hastighet og litt lenger i forskjellige faser de neste ukene. Økninger i løpetrening skjer alltid i kombinasjon med styrketrening i bein.

Akillessenebetennelse har ofte lang rehabiliteringstid. Det kan ta alt fra noen måneder til over ett år før benet fungerer som normalt igjen.