Skip to main content

Behandling av akilles ruptur (avvrivning av hælsenen)

Symptomer

Symptomer på akilles ruptur er smerter (ofte plutselig etter en følelse at det smeller til) i bakbenet. Noen ganger oppstår en tydelig kul, og det er vondt å gå. Hvis en stor del av senen har falt av, blir beinet tydelig svakere og det er umulig å komme opp på tåen til det berørte benet.

Årsak

Hælsenen er en tykk sene som forbinder de store bakre leggmusklene med hælbenet. Det er disse musklene og denne senen som gjør at vi kan gå på tærne, og som også fungerer som en fjær som gir oss et sterkt og elastisk løpetrinn. Ofte så er det langvarig hard trening (med løpeelementer), med for lite hvile som har påvirket senen negativt så den har blitt svakere. Det kalles tendinose og gir en sene som ikke er så elastisk eller sterk som en frisk sene. Rupturen oppstår sannsynligvis gradvis som også dermed vil føre til en økende grad av smerte. Eller så kan den også oppstå plutselig midt i et steg.

Hvis du trener mye løping og gradvis får mer og mer smerter på baksiden av leggen, er det viktig å redusere treningsmengden og få beinet undersøkt raskt.

Behandling / Rehabilitering

I den første akutte fasen av akilles ruptur er det veldig viktig å ikke tøye ut. Senen må undersøkes, og hvis det er tydelige tegn på brudd, bør en ortoped se på skaden og eventuelt vurdere kirurgi. 

Behandling på benk med naprapaten er ofte bløtvevsbehandling av benet og omkringliggende muskler. Vinkler i ankler, knær og hofter undersøkes, da det kan hjelpe å bruke for eksempel såler i sko for å korrigere feil vinkel.

Det er viktig å trene muskler i hofter og lår samt kjernemuskulatur i mage og rygg. Leggmuskulaturen bør også trenes så langt smertene tillater det. Som alltid med idrettsskader må man starte forsiktig og deretter øke belastningen gradvis. Les mer om behandling og rehabilitering av idrettsskader her. 

Ruptur i akillesen har ofte lang rehabiliteringstid, det kan ta alt fra noen måneder til over ett år før benet fungerer som normalt igjen.