Skip to main content

Behandling av meniskskader

Symptomer

Symptomer på meniskskader er smerter, vanskelig for å gå og låsninger i kneet som gjør at det ikke går an å bøye eller strekke det ut. Det er også vanlig at det gjør vondt når du vrir underbenet. 

Årsak

Meniskene er to c- eller nesten sirkelformede bruskputer i hvert kne. En på innsiden av kneet og en på utsiden. Skader på menisken på innsiden av kneet er mer vanlig.

Et typisk tilfelle ved skade i menisken er at kneet blir utsatt for en kraftig vridning. Dette skjer ofte i kontaktsport som fotball, håndball og innebandy. Meniskene endres med alderen og noen ganger kan meniskskader oppstå spontant uten traumer.

Behandling / rehabilitering

I den akutte fasen etter skaden (den første uken), er det viktig å avlaste og fremfor alt ikke utsette kneet for plutselige vendinger. Hvis det er hovent, bør det alltid undersøkes da det kan indikere mer alvorlig skade, og i noen tilfeller trenger det kirurgi.

Vi naprapater behandler muskulært rundt kneet og kan også bruke ultralyd og forsiktig mobilisering.

Etter en uke eller to bør man begynne å trene knærne forsiktig med øvelser som ikke gjør vondt. Det kan være sykling, øvelser med strikk, svømming osv. Det trenger ikke være så tung trening, men heller lengre tid med sirkulasjonstrening. Det er også bra å trene hofteanklene og kjernemuskulaturen i mage og rygg.

Etter et par uker til kan du prøve å gjøre knebøy, utfall eller andre styrkeøvelser som belaster knærne. Det skal være minimal eller ingen smerter under treningen. Deretter øker du belastningen litt for hver uke til du føler at kneet er like sterkt som det var før skaden. Da bør du helst trene deg opp til ekstra styrke og utholdenhet, spesielt hvis du skal tilbake til aktiv idrett.

Les mer om behandling av knesmerter her.