fbpx

Fordypning Naprapati

Oakley Smith (1880-1967) ble uteksaminert som kiropraktor i 1899 ved Palmer School of Chiropractic i Iowa.

Samme år begynte han å studere ved Medical School, University of Iowa. Etter tre år avbrøt han de medisinske studiene for i stedet jobbe med Daniel D. Palmer, grunnleggeren av kiropraktikken, ved Palmer School of Chiropractic.

Ett par år senere flyttet Smith til Chicago hvor han åpnet sin egen kiropraktikklinje. Han brøt opp med Palmer og hans teori om mekaniske forstyrrelser i ryggraden som en ledende sykdomsårsak. Oakley Smith hadde en annen teori og ville snart få støtte for sine tanker.

I løpet av denne perioden forsket Smith og deltok i et stort antall disseksjoner. Funnene under disseksjonene førte til hans teori om at "bindevev" kunne være årsaken til smerte og nedsatt funksjon.

Smiths teknikker var også påvirket av manuelle teknikker som han hadde lært seg under en studiereise til Europa, Bhømen(Tsjekkia).

Tilbake i USA oppsøkte han bøhmiske emigranter for å lære seg mer om disse manuelle terapiene.

I 1906 publiserte Smith og et par andre forfattere boken "En lærebok om modernisert kiropraktikk". Boken beskrev hva Smith senere skulle kalle naprapati *. I 1907 startet Smith den første trening innen naprapati, Oakley Smith School of Naprapathy i Chicago.

Dette la grunnlaget for naprapatien, både som et fenomen og en form for behandling. I 1949 ble det startet en annen skole i Chicago, National College of Naprapathy. Da de to skolene ble fusjonert i 1971, ble navnet endret til Chicago National College of Naprapathy (i dag: National College of Naprapathic Medicine).

* Ordet naprapati stammer fra det tsjekkiske ordet "napravit" som betyr korrigering og det greske ordet "patos", som betyr lidelse. Som helhet gir dette naprapatin betydningen "Korrigere årsak til lidelse".

Naprapatien kommer til Sverige

På slutten av 1950-tallet reiste Björn J: son Berg til USA 17 år for å studere i en alder av bare 17. Han endte til slutt opp i Chicago, og målet var å studere til ingeniør.

Han begynte å jobbe og fikk etterhvert et hekseskudd i korsryggen. Det viste seg at hans nabo kunne hjelpe han med korsryggen og etter kun ett par behandlinger ble han bra igjen. Det viste seg at naboen studerte hos Oakley Smith ved School of Naprapathy. Dette vekket interessen for Bjørn og han begynte på studien til Naprapat i 1960. Han ble uteksaminert i 1964 og jobbet i USA i 4 år før han tok reisen hjem til Ørebro i Sverige hvor han startet sin første naprapatklinikk.

Interessen for denne behandlingsformen vokste og i 1970 valgte Bjørn å flytte til Stockholm for å starte «Naprapathic school of Stockholm». Under de første årene samarbeidet han med Hans Axelsssons Gymnastiska Institut som varte i mange år.

I 1982 valgte de å drive hver for seg. Bjørn videreutviklet skolen sammen med sin hustru Inger Berg som etter hvert ble til «Naprapathøgskolan». I dag er Naprapathøgskolan Nordens største skole innen avansert manuell medisin. Hvert år avlegger 75 studenter eksamen på denne skolen.

Etter at naprapatien ble introdusert på 1970 tallet har denne yrkesgruppen vokst seg stor i det svenske helsevesen. Det er en godkjent yrkesgruppe i Sverige og det er cirka1200 naprapater i Sverige i dag.
Finland har også godkjent naprapatien innen det finske helsevesen og har i dag cirka 180 praktiserende naprapater. I Norge har denne yrkesgruppen vokst til over 500 praktiserende naprapater.

I Sverige alene blir det utført mellom 1,5-2 millioner behandlinger hvert år fordelt på ca 450 000 pasienter hvert år. I Norge og Sverige ser man ofte at naprapater jobber på tverrfaglige klinikker i samarbeid med leger, fysioterapeuter og andre terapeuter.

Den første naprapaten i Norge startet på begynnelsen av 1980-tallet og i dag er vi cirka 500 naprapater på landsbasis og er en stadig voksende yrkesgruppe. Alle naprapater i Norge må være medlem av Norges Naprapatforbund for å praktisere naprapati.

Norges Naprapatforbund (NNF) ble etablert i 1993 og året etter fikk Naprapatene autorisasjon i Sverige og i Finland. Naprapati er dessverre ikke autorisert ennå.

Naprapatien har en lang historie og har alltid vært et eget selvstendig yrke som har i utgangspunktet alltid hatt sitt eget diagnostiske system og egne behandlingsteknikker.

Vi er en stolt yrkesgruppe som utfører over 1 million behandlinger hvert år i Norge og er fortsatt i vekst. Alle behandlingsforsikringer i Norge dekker naprapatbehandling så vi er en bit på vei mot autorisasjonen og møter den velkommen når den en gang finner sted.

Har du spørsmål?
Ring oss på 401 30 100
e-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Besøk oss
Øvre Slottsgate 6
0157 Oslo
Bestill time: