Skip to main content

Skuldersmerter

Skuldersmerter er en veldig vanlig smerteforekomst hos mange. Noe av årsaken til at mange får smerter i dette leddet er at skulderleddet er meget bevegelig og ustabilt i utgangspunktet.

Ved å behandle muskulatur i skulder, vil det ofte føre til en bedre funksjon av hele skulderdelen og smerten vil minske.

Typiske årsaker til skuldersmerter

  • Betennelse i skulderleddet

  • Slitasje/rifter av sener

  • Stram muskulatur 

  • Artrose i ledd

  • Skulder ute av ledd

Hva gjør Naprapaten

Vi i Norgesnaprapatene gjør grundige undersøkelser og tester for å finne årsaken til de ulike smertene og for å kunne sette riktig diagnose. Det er mange ulike symptomer på skuldersmerter og grunner til at disse har oppstått. Dermed er det også ulike måter å behandle de på.

Les mer om de ulike skadene som kan oppstå i skulder og hvordan vi behandler disse under.

Frosen Shoulder

Frozen Shoulder eller Adhesiv Capsulit (betyr betennelse i leddkapsel).

Etter mange år i bransjen har vi erfart at noen pasienter får feil diagnose og tror de har Frosen Shoulder. Istedet for behandling i 1-3 uker går pasienten i mange måneder ubehandlet med feil diagnose og legger opp livet sitt etter det. 

Vi behandler gjerne Frozen Shoulder for å løse opp muskulatur i skulder, mellom skulderblad og nakke for å hjelpe pasienten gjennom denne tilstanden. Ved ulike teknikker blir muskulatur og ledd mer fleksible.

Selve skulderleddet er betent og man kan diskutere om selve betennelsen blir bedre av behandling. Vår erfaring er at vi klarer å lindre såpass ved jevnlig behandling at mange av våre pasienter klarer å gå på jobb selv med Frozen shoulder.

Årsak

Frosen Shoulder en tilstand som man ikke vet bakgrunnen til hvorfor oppstår. Symptomer på frossen skulder er smerter som blir sterkere den første tiden 1-6 ukers tid. Mindre og mindre bevegelse er typisk for denne tilstanden. Bevegelsen som et stavtak på ski går noenlunde greit, men armene utover og over hodet  blir kraftig innskrenket og mer smertefull.

Årsaken er at det oppstår en betennelse i selve leddkapselen som gjør at den blir mye tykkere.

Elastisiteten i leddkapsel forsvinner gradvis og leddet stivner til. Etterhvert som leddet har stivnet helt og leddkapselen ikke er så betent blir hele leddkapselen fortykket. Smertene avtar gradvis etter 3-12 mnd og bevegelsen i skulderen kommer sakte tilbake. Mange har stram muskulatur (høy tonus) som gir muskelsmerter i skulder.

Ved å behandle muskulatur i skulder og gi skulderleddet friheten til å ta ut så mye bevegelse som mulig antar vi det vil gi en hurtigere tilhelning. 

Bursitt / Slimposebetennelse i skulder

For å behandle en slimposebetennelse bør man forstå hvorfor betennelsen har oppstått og ikke bare behandle symptomene. Symptombehandlig ser vi dessverre ofte  bli utført av både leger og andre terapeuter. Resultatet blir ofte tilbakevendende smerteproblematikk.

Vi i Norgesnaprapatene utfører ulike kliniske tester og ultralyd for å sette riktig diagnose. Deretter begynner vi med en behandlingsstrategi sammen med pasienten for å helet betennelsen så fort som mulig.

Du får øvelser i form av tøyning, selvbehandling og grunnleggende informasjon om hvorfor smertetilstanden har oppstått samt hva man bør unngå. De fleste blir mer kroppsbevisst og det muskulære koordinasjonsapparetat blir bedre.

Hva er en slimpose/bursitt?

Slimposer/ Bursaer har vi mange av på kroppen vår selv om mange ikke har så godt kjennskap til de.

Hvis vi lener oss mye på albuene eller krabber mye på knærne i voksen alder kan vi merke at det oppstår en ømhet og smerte på albue og på kneskålen. En lett hevelse oppstår som vi kan kjenne når vi trykker på området. Dette er en slimpose som er blitt irritert, fylt med mer veske og kan sammenlignes med følelsen av en liten vannballong. 

Bursaene sine oppgaver er å forhindre friksjon mellom sene og benknøl, eller mellom to sener. Der det utvikles friksjon innad i kroppen finnes det som regel en slimpose.

Subacromiale smerter/impingment i skulder

Impingment er en av de mest vanlige smerten som oppstår i skulder. Ved å behandle muskulatur i skulder, vil det oftest føre til en bedre funksjon av hele skulderdelen og mindre smerte oppstår.  

Inneklemming fører til smerte, svakhet og nedsatt bevegelighet og funksjon i skulderen. Smerterne er lokalisert høyt på overarmen og forverres ofte ved løft av armen fremover og ut fra kroppen. Kan mistolkes for Frosen Shoulder. 

Behandling

Vi i Norgesnaprapatene behandler ofte slike smertetilstander med medisinsk ultralyd som varmer opp slimposen og sener slik at kroppen heler betennelsen hurtigere. Vi leier ut  ultralydmaskiner til hjemmebruk med god instruksjon på forhånd.

Hjemme bør man bruke den 2-3 ganger daglig i 4-10 dager for å behandle selve betennelsen. I tillegg behandler vi skuldermuskulatur, nakke og mellom skulderblad. Skulderen får da bedre styrke og funksjon og det blir en mindre innklemming av sene og slimpose. Alt dette gjør at tilstanden går raskere over.

Årsak

Tilstanden kommer av trange forhold i skulderen, som fører til betennelse av slimposer, forkalkninger og slitasje på senene, eventuelt også rifter eller overrivninger av sener. Dette gir smerter i skulderen, spesielt når man løfter armen over skulderhøyde.

Artrose i AC ledd

Behandling for artrose er å få mest mulig bevegelse i leddet uto ifra hvor mye bevegelse pasienten kan ta ut. Øvelser og trening er stikkord. Vi hjelper deg gjerne å massere opp stiv muskulatur og løsne på leddet slik at det blir minst mulig irritasjon. Kosthold og trening er viktige faktorer ved alvorlig grad av artrose.

Årsak

Artrose er ledd som har en «slitasje». Alle over 30 år har ofte begynnende artroser i ledd. Alle over 50 har ledd artroser. Artrose i ledd er en helt vanlig hos alle mennesker når vi kommer i en viss alder.

Det trenger ikke å gi noen smerter eller ubehag. De vanligste symptomet er at man ikke er like fleksibel eller bevegelig som man var ved 20-25 års alder. Det oppstår som lette irritasjoner i utkanten av leddflaten som i sin tur prøver å forsterke leddet ved å bygge mer benmasse/kalk.

Når det blir en artrose som gir ubehag og smerter og forhindrer bevegelsen kommer gjerne diagnosen artrose inn. I de verset tilfellene er det dessverre ingen bruskhinne igjen på leddflaten og ben mot ben oppstår og det dannes friksjon og smerte.

Ruptur av sener/ligamenter eller muskulatur i skulder

De vanligste skadene i skulder er luksasjon, altså skulder ut av ledd.

Rehabilitering er meget viktig for slike skulderskader. Visse øvelser bør man unngå og ett nøye planlagt rehabiliterings program sammen med pasienten er viktig for å unngå en kronisk smertetilstand.

Deretter kommer delvis eller hel avrivning av sener eller muskulatur der de to vanligste musklene som oftest er involvert er Infraspinatus og Supraspinatus. Disse to musklene er mer utsatt enn de andre. Hvis det er hel avrivning/totalruptur gir det oftest mindre smerter enn ved en delvis avrivning/ruptur.

Årsaken til at det gir mindre smerter ved en totalruptur er at det ikke er noe som strekker eller drar i muskel/sene lenger og mindre smerte oppstår. Med andre ord kan det være bra å ha sterke smerter i skulder.

Ruptur i leddets bruskring

SLAP Lesion (Superior labral tear from Anterior to Posterior).

Siden leddskålen er veldig grunn/flat og veldig liten i forhold til det store leddhodet i skulderen har kroppen laget en bruskring som lager leddet dypere og bredere. Ved fallskader og ander trauma kan det oppstå en avrivning enten i forkant eller bakkant eller hele.

Sistnevnte er heldigvis ikke vanlig. Den vanligste SLAP´en er bakre del som får en delvis avrivning. Ofte gror denne på plass etter cirka 6 mnd.

Anatomi

Skulderen er et spesielt ledd når vi ser hvor mye bevegelighet vi kan ha i skulder sammenlignet med andre ledd i kroppen.

Grunnen er utformingen av leddet i seg selv. Det har et stort leddhode og en veldig liten leddskål. Dette gir leddhodet stor bevegelsesfrihet. En leddkapsel har som hovedoppgave å smøre leddet og stabilisere leddet. I skulderleddet henger leddkapselen på innsiden av skulderen slapt ned slik at vi kan klare å få skulderen over hodet før det spenner seg opp.

Et slikt ledd kalles et instabilt ledd på grunn av at muskulatur som tilhører skulderen må hjelpe til å stabilisere leddet mye mer enn i andre ledd.

Når dette er utgangspunktet og man vet at høy tonus i muskulatur deretter kan påvirke leddet negativt er det ikke merkelig at skuldersmerter er vanlig forekomst. Betennelser, irritasjon av både slimposer og sener er ikke uvanlig. Ved å behandle muskulatur og hjelpe skulderen til å få en mer korrekt leddposisjon samt spesifikke skulderøvelser gir dette ofte gode resultat.

For en korrekt diagnose, sjekkes skulder nøye i leddbevegelse og muskelfunksjonstest for å kartlegge hvilke bevegelser som provoserer frem smerte, og hvilke som begrenser bevegelighet. Nakke, skulderblad og rygg påvirker skulder som også kan være avgjørende for full funksjon av skulder.

Siden det er mange idretter som bruker skulder mye, tennis og baseball etc. er det forsket mye på skulder og hvor mye en skulder kan tåle samt gode rehabiliteringsøvelser av skulder. De aller fleste av oss tilhører ikke denne kategorien og svarer meget godt på tradisjonell behandling av skulder.