Skip to main content

Smerte i hodet

Vi ser ofte en klar sammenheng mellom stress, statisk belastning og ensidig arbeid med sammensunket holdning foran PC som indikasjoner på smerter i hoderegionen. 

Hele åtte av ti personer har hatt hodepine i løpet av det siste året.

Typiske årsaker til hodepine

  • Stress

  • Statisk belastning over tid

  • Dårlig sittestilling ved PC

  • Utstråling i tenner

Hva gjør Naprapaten

Smertene kan variere i hyppighet og intensitet, men som regel er det snakk om forbigående plager. Er smerten i hodet langvarig eller kommer ofte, kan du oppsøke hjelp hos naprapat.

Vi gjør vårt ytterste for å finne ut hvilken struktur i kroppen din som er utsatt for overbelastning, behandler deg og forbedrer funksjon. Ofte sitter ikke problemet der smerten er, men et annet sted. Vi har høy faglig kompetanse og erfaring og tilbyr alltid den mest effektive og riktige behandlingsstrategien for deg. 

Spenningshodepine

Behandling av spenningshodepine kan være enkelt men også kompleks. Ofte forbindes hodepinen med økt spenning i hodet og nakkemuskulatur. Smerte og ømhet i muskler i muskelfestene rundt hodet, i nakke og bakhodet anser vi som vanlig forekommende.

Spenning i muskulatur rundt nakke kan også føre til svimmelhet. Les mer om det her.

Kjevemuskulatur og inskrenket leddbevegelse i nakke og øvre del av rygg er ofte involvert. Holdning og riktig arbeidsposisjon med ergonomiske tiltak anser vi som viktig for å hindre tilbakvennende hodepine.  Sittestillinger og statisk arbeid for muskulatur opptrer ofte sammen med psykisk stress. Hos  enkelte mennesker kan smerte i hodet oppleves som forsterket.

Når man over tid har smerter i ett visst område, kan dette forsterkes via økt sensibilitet. Nervesystemet i dette området blir «flinkere» til å sende og motta smertesignaler, derav økt smerte i samme området.

Spenningshodepine er den mest vanlige årsaken til hodepine som rammer både barn og voksne. 
Hele åtte av ti personer har hatt hodepine i løpet av det siste året, derav fem prosent av disse har kronisk hodepine en eller flere ganger i uken. Cirka førti prosent av barn i Norge har hatt hodepine før syv års alder, og hele syttifem prosent innen femten års alder. Mindre enn en prosent av de som oppsøker lege har en underliggende sykdom som forårsaker hodepine.

Ordinært psykisk stress er en vanlig utløsende faktor for økt spenning i hode og nakkemuskulatur. Enkelte av oss kan være høysensitive og kan være mer disponert for hodepine enn andre. 

Kjevesmerter

Utstrålning i tenner, spesielt jeksler kan være årsaket av triggerpunktutstrålning fra kjeve og feil bitt.

Smerter i kjeven er ikke uvanlig og slike smerter kan spres til øre og ansikt og panne. Slike smerter oppstår hyppigere hos kvinner enn menn. En slik tilstand kan også påvirke bihulene.

Migrene

Vi har hatt mange takknemlige Migrene pasienter hos oss da de synes det lindrer smertene og hyppigheten av Migreneanfallene blir færre.

Har du Migrene oftere og utenom menstruasjonsperioden kan dette oppstå på grunn av stress, spenninger i muskulatur i nakke, øvre del av rygg, kjeve og spenninger i hodebunn.

Årsak

Migrene er en egen diagnose for kraftig hodepine. Det er flest kvinner som får denne diagnosen da det oftest skyldes hormonendringer i menstruasjonsperioden. Det er ikke østrogen i seg selv som fremprovoserer den kraftige hodepinen, men endringen av mengden østrogenproduksjonen og frisettelse av østrogen ut i blodbanen. Ofte er det når østrogenprodusjonen går ned at Migrenen oppstår. Det kan også variere mellom venstre og høyre eggstokk da den ene siden kan gi økt påvirkning på østrogenet. En rekke leger hevder at årsaken til smertene i hodet kommer fra utvidelse av blodårene i hjernen. En rekke medisiner påvirker blodtrykket vårt og gir en god effekt hos enkelte Migrene pasienter.

Det finnes en rekke Migrene medisiner på markedet og noen vil fungere bedre på akkurat deg da vi alle er ulike.

Noen enkle spørsmål hvis du er usikker på om du har Migrene.

  • Blir du ømfintlig for lys når du har hodepine?
  • Blir du kvalm eller uvel når du har hodepine?
  • Er hodepinen så plagsom at du har vært borte fra jobb en eller flere ganger i de siste tre månedene?

Hvis du har svart ja på to av 3 eller 3 av 3 kan det anbefales å ta kontakt med lege for videre utredning.

 

Anatomi Hodet

De  mimiske musklene, eller ansiktsmusklene er hudmuskler, det vil si at de fester seg delvis i huden, delvis på skalleoverflaten. Skalletaket er dekket av en stram bindevevshinne og til den er bakhodemuskelen og pannemuskelen som hever øyebrynene og rynker pannen festet.

Tyggemuskulaturen er viktig for oss terapeuter å ta hensyn til ved undersøkelse av nakke og hodesmerter da de ofte er involvert. Nervus Trigeminus innervever tyggemuskulaturen og kan gi smerter og utstrålninger i ansiktet. 

Øyemuskulaturen er viktig i forhold til syn. Mange har fått litt dårligere syn med alder og det er viktig å sjekke synet hos optiker regelmssig. 

Øyemuskulaturen kan bli overbelastet og gi smerter i panne og rundt øyne. Hos enkelte som er lyssky kan det hjelpe å bruke solbriller slik at det ikke blir for anstrengende for muskulatur rundt øyne. Symptomer kan være smerter i eller rundt øyets muskulatur.

Øyets muskulatur og muskulatur rundt øyne er komplekse og må være nøyaktige. Derfor har øyets muskulatur hele tre forskjellige nerver. (Nervus oculomotoris, nervus trochlearis og nervus abducens). 

Kontakt lege

Smerter i hodet kan komme av en rekke ulike tilstander. Det er viktig at du tar kontakt med din lege i første omgang hvis en hodepine oppstår akutt og er kraftig eller er annerledes enn tidligere hodepine.

Har du fått et fall eller andre lignende trauma mot hodet, bør du undersøkes hos lege/sykehus først. Dette for å utelate skader i hode og eller nakke, som årsak til hodepine.